Is dit wel eerlijk ?

In Matteus 20 (1-16) staat de zogenoemde ‘gelijkenis’ van de werkers in de wijngaard. Dat verhaal heet dus een gelijkenis te zijn; maar gelijkenis waarmee dan ? Is onze regering te vergelijken met de landheer? Waar vinden wij in deze wereld een heer, een regering die z� handelt ? Wat zouden wij zeggen als op … Lees verder “Is dit wel eerlijk ?”

In Matteus 20 (1-16) staat de zogenoemde ‘gelijkenis’ van de werkers in de wijngaard.
Dat verhaal heet dus een gelijkenis te zijn; maar gelijkenis waarmee dan ?
Is onze regering te vergelijken met de landheer?
Waar vinden wij in deze wereld een heer, een regering die z� handelt ?
Wat zouden wij zeggen als op de derde dinsdag van september een wet van kracht zou worden waarin wordt bepaald dat iedereen, of die nu full-time of part-time werkt, hetzelfde inkomen zal ontvangen – genoeg om van te leven- dagelijks een standaard dagloon?
En dat vervolgens het geld dat dan overblijft (sommigen gaan wel meer ontvangen – maar anderen veel minder) wordt besteed aan mensen overal ter wereld die het veel meer nodig hebben dan wij …

3 gedachten aan “Is dit wel eerlijk ?”

  1. is dit wel eerlijk?…..
    het is wel een gelijkenis die een vervolg is op matt.19:27-30…!… Het loon voor het volgen van Jezus. Zoals ik het lees lijkt het me toe dat of je nu van kinds af aan gelooft en God trouw bent geweest, of dat je op je sterfbed Gods genade aanneemt, dat God aan beide het zelfde loon geeft, namelijk het eeuwige leven…

    In de gelijkenis lijkt het me aan de ene kant logisch dat degene die de hele dag gewerkt heeft het vervelend vindt dat degene die maar een uurtje geweest is hetzelfde verdient. Aan de andere kant is het wel eerlijk, omdat deze schelling het afgesproken loon was. Dan moet je niet geirriteerd raken als je “baas” extra goed is voor de ander. …

  2. Het is inderdaad een antwoord op de vraag van Petrus (en ik gebruik steeds de Nieuwe BijbelVertaling):
    “Wij hebben alles achtergelaten en zijn u gevolgd. Waar kunnen wij naar uitzien??” Met andere woorden: wij zijn toch wel voorbeeldige mensen geweest.
    Wij waren er al snel achter dat u belangrijk was.
    Wij waren er vanaf het eerste uur bij…..
    Dus qua uitleg kan ik met je meegaan…..
    Maar nu de toepassing en de door mij gestelde vraag: kiezen wij (om de gelijkenis een gelijkenis te doen zijn !) in het stemhokje ook voor een partij die het sterkst opkomt voor de minder bedeelden onder ons?
    Zijn wij bereid om ‘in te leveren’ ten gunste van mensen (desnoods ver weg) die nog geen loon hebben om een dag van te leven?

    Wat overigens opvalt is dat de arbeiders niet flink actief op zoek zijn naar werk, maar zich ‘slechts’ beschikbaar houden op de arbeids-markt.
    Het is de heer zélf die hen erbij haalt…..

    Er zit voor mij ook nog een ander element in dit deel:
    De werkers van het eerste uur menen dat zij wel weten hoe hun heer zou moeten handelen. Zij menen hem helemaal in hun zak te hebben.
    Dat zien we ook wel eens om ons heen: mensen die precies weten hoe God over mensen denkt en oordeelt.
    Maar Petrus en de werkers van het eerste uur worden flink in hun hemd gezet.
    Zij dachten wel te weten hoe de heer aan het eind met iedereen zou afrekenen.
    Maar God denkt anders, God denkt omgekeerd.
    Dat moet ook óns leren minder snel, of liever nog niét, te oordelen.

Reacties zijn gesloten.