Visie door vreemdeling be�nvloed

Gisteren (14-8-2005) ging het in veel kerken over de Kanaanitische vrouw die Jezus, na twee afwijzingen, toch zover krijgt dat hij haar verzoek inwilligt ( zie Matteus 15: 21-28 )
In een preek van de week uit Genk las ik: “Door de ontmoeting met de heidense vrouw was Jezus’ norm, van wie en hoe iemand gelooft, niet meer de enige.”
Zelf noemde ik het in mijn dienst: “We kunnen ons aan het eind van dit verhaal zelfs afvragen wie hier wie heeft be�nvloed; wie heeft wie genezen?” Zie ook mijn quote van 14-8-2005.
Ik houd het er dus op dat Jezus’ visie door de vrouw daadwerkelijk be�nvloed is.

Anderen willen daar niet aan en zeggen dat Jezus de vrouw op de proef wilde stellen: zou ze na twee afwijzingen nog steeds volhouden hem als ‘verlosser’ te zien ?

Wat vind jij?
Reageer door hieronder op Opmerkingen te klikken.
Wil je wel reageren maar niet via de site mail me dan.

2 gedachten over “Visie door vreemdeling be�nvloed”

  1. Dit vind ik een heel bijzonder verhaal, omdat het – in mijn optiek – de mens Jezus toont, met zijn menselijke ‘gebreken’. Hij word geconfronteerd met een vrouw wiens geloof ontzettend sterk is: sterker dan de wetten van het land. Volgens mij is zij wat dat betreft op dat moment ‘verder’ dan Jezus zelf, want Jezus zelf twijfelt (vind ik): moet hij wel of niet gehoor geven aan de wetten van het land (die hem verbieden haar te helpen)? Hij weet het niet. En daarom zwijgt hij. Bovendien denk ik dat Jezus zich realiseert dat hij de vrouw pas kan helpen wanneer hij hetzelfde overtuigende geloof heeft als zij. En dat heeft/krijgt hij nadat hij geluisterd heeft naar haar toch wel wijze woorden.

  2. Hoi Suzanna,

    Jij onderstreept dus mijn verhaal begrijp ik. Jezus gaat (op vakantie?) naar het buitenland en wil (zo vertelt Marcus het tenminste) niet dat iemand weet waar hij is; wij noemen dat: met de noorderzon vertrekken.
    Het lijkt er overigens op dat Jezus tegen een burn-out aanzat.
    De vrouw moet de (wel aanwezige)goedheid in Jezus wakker maken door haar nette maar consequent volhoudende gedrag !

Reacties zijn gesloten.