Is dit wel eerlijk ?

In Matteus 20 (1-16) staat de zogenoemde ‘gelijkenis’ van de werkers in de wijngaard. Dat verhaal heet dus een gelijkenis te zijn; maar gelijkenis waarmee dan ? Is onze regering te vergelijken met de landheer? Waar vinden wij in deze wereld een heer, een regering die z� handelt ? Wat zouden wij zeggen als op … Lees verder “Is dit wel eerlijk ?”

In Matteus 20 (1-16) staat de zogenoemde ‘gelijkenis’ van de werkers in de wijngaard.
Dat verhaal heet dus een gelijkenis te zijn; maar gelijkenis waarmee dan ?
Is onze regering te vergelijken met de landheer?
Waar vinden wij in deze wereld een heer, een regering die z� handelt ?
Wat zouden wij zeggen als op de derde dinsdag van september een wet van kracht zou worden waarin wordt bepaald dat iedereen, of die nu full-time of part-time werkt, hetzelfde inkomen zal ontvangen – genoeg om van te leven- dagelijks een standaard dagloon?
En dat vervolgens het geld dat dan overblijft (sommigen gaan wel meer ontvangen – maar anderen veel minder) wordt besteed aan mensen overal ter wereld die het veel meer nodig hebben dan wij …

Vergeven….?

Bij de voorbereiding van een volgende dienst, stuitte ik op de volgende kwestie. Petrus krijgt (volgens Matteus 18: 21 ev) van Jezus te horen dat je niet zeven keer, maar zeventig maal zeven keer (onbegrensd-altijd) moet vergeven. Maar in de ‘gelijkenis’ die daarop volgt, is het de koning (en die staat toch model voor God?) … Lees verder “Vergeven….?”

Bij de voorbereiding van een volgende dienst, stuitte ik op de volgende kwestie.
Petrus krijgt (volgens Matteus 18: 21 ev) van Jezus te horen dat je niet zeven keer, maar zeventig maal zeven keer (onbegrensd-altijd) moet vergeven.
Maar in de ‘gelijkenis’ die daarop volgt, is het de koning (en die staat toch model voor God?) die maar één keer vergeeft.
Want de dienaar krijgt eerst vergeving; maar als hij op zijn beurt een knecht (die hem veel minder schuldig is) niet vergeeft, dan wordt hem de genade weer ontnomen en wordt hij vastgezet tot alle oorspronkelijke schuld alsnog is voldaan. Wég vergeving….

Hoe rijmen we dit ?

Wil je een opmerking plaatsen klik dan hieronder rechts op opmerkingen.

Visie door vreemdeling be�nvloed

Gisteren (14-8-2005) ging het in veel kerken over de Kanaanitische vrouw die Jezus, na twee afwijzingen, toch zover krijgt dat hij haar verzoek inwilligt ( zie Matteus 15: 21-28 ) In een preek van de week uit Genk las ik: “Door de ontmoeting met de heidense vrouw was Jezus’ norm, van wie en hoe iemand … Lees verder “Visie door vreemdeling be�nvloed”

Gisteren (14-8-2005) ging het in veel kerken over de Kanaanitische vrouw die Jezus, na twee afwijzingen, toch zover krijgt dat hij haar verzoek inwilligt ( zie Matteus 15: 21-28 )
In een preek van de week uit Genk las ik: “Door de ontmoeting met de heidense vrouw was Jezus’ norm, van wie en hoe iemand gelooft, niet meer de enige.”
Zelf noemde ik het in mijn dienst: “We kunnen ons aan het eind van dit verhaal zelfs afvragen wie hier wie heeft be�nvloed; wie heeft wie genezen?” Zie ook mijn quote van 14-8-2005.
Ik houd het er dus op dat Jezus’ visie door de vrouw daadwerkelijk be�nvloed is.

Anderen willen daar niet aan en zeggen dat Jezus de vrouw op de proef wilde stellen: zou ze na twee afwijzingen nog steeds volhouden hem als ‘verlosser’ te zien ?

Wat vind jij?
Reageer door hieronder op Opmerkingen te klikken.
Wil je wel reageren maar niet via de site mail me dan.

God kaltgestellt ?

Naar aanleiding van mijn dienst gisteren (7-8-2005) in Leeuwarden vroeg een van de kerkgangers mij onder het genot van een kop thee: “Als er op de hele wereld niemand goed zou doen – is God dan kaltgestellt?” Ik antwoordde: “Ik vrees van wel!” “Is God dan overbodig ?”,was de reactie. “Nee, juist niet ! Des … Lees verder “God kaltgestellt ?”

Naar aanleiding van mijn dienst gisteren (7-8-2005) in Leeuwarden vroeg een van de kerkgangers mij onder het genot van een kop thee:
“Als er op de hele wereld niemand goed zou doen – is God dan kaltgestellt?”
Ik antwoordde: “Ik vrees van wel!”
“Is God dan overbodig ?”,was de reactie.
“Nee, juist niet ! Des te minder mensen goed doen, des te meer is het gezamenlijk God zoeken nodig om dat tij te keren.”
God kan niet zonder de mensen, maar de mensen kunnen ook niet zonder God.

Hoe zou jij hebben geantwoord ??

Klik hieronder op Opmerkingen als je wilt reageren.
Als je wel wilt reageren maar niet zichtbaar op de site, stuur dan een mail.