Zuurpruimen

Het houdt niet op. (zie ook het bericht hieronder) Niet alleen het Friesch Dagblad en Doopsgezind NL (zie het vorige bericht) verlagen zich tot het opnemen van waardeloze berichten van schrijvers die hun mening willen verkondigen over iets waar ze geen kennis van hebben genomen – ook het Centraal Weekblad en Geandewei nemen columns op … Lees verder “Zuurpruimen”

Het houdt niet op. (zie ook het bericht hieronder)
Niet alleen het Friesch Dagblad en Doopsgezind NL (zie het vorige bericht) verlagen zich tot het opnemen van waardeloze berichten van schrijvers die hun mening willen verkondigen over iets waar ze geen kennis van hebben genomen – ook het Centraal Weekblad en Geandewei nemen columns op van lieden die menen hun gal te moeten uitspuwen naar aanleiding van een boek dat ze volgens mij niet hebben gelezen.
Dan verdien je wel erg goedkoop je geld voor zo’n artikel.
Nu was in dat opzicht de verschijningsdatum door Klaas Hendrikse wellicht niet zo goed gekozen. Zo vlak voor de decembermaand ben je dan wel verzekerd van een behoorlijke oplage, zeker als je zelf de media goed weet te bespelen, maar je moet ook weten dat veel voorgangers in deze maand weinig tijd hebben om zich ergens anders over te buigen dan over literatuur ter voorbereiding van de vele kerkdiensten.
Hopelijk halen ze daarom in januari het boek alsnog uit de winkel of van de plank om het toch maar (helemaal !) te lezen.
En schrijf er dan nog eens een artikel over !
Dat wordt ongetwijfeld een stuk genuanceerder.
Hoewel: bij sommige bladen vraag ik me af of een meer positieve bijdrage wel geplaatst wordt vanwege de harde kern van het abonneebestand.
Doopsgezind NL beloofde me dat in nummer 25 wel vier ingezonden reacties naar aanleiding van het gewraakte artikel (klik hier) (pagina 2) waren opgenomen.
Dat was lastig te controleren omdat plaatsing op de website verdacht lang op zich liet wachten, maar vandaag werden ze dan toch geplaatst.
Klik hier voor die reacties en ga naar pagina 10.

Liever ongezouten dan ongelezen

De laatste weken is er hier en daar nogal wat ophef over het boek van dominee Klaas Hendrikse. Prima dat daar aandacht voor is; het kan immers geen kwaad dat er in de breedte over dit soort visies gediscussieerd wordt. Probleem is echter altijd weer dat er mensen zijn die menen fel van leer te … Lees verder “Liever ongezouten dan ongelezen”

De laatste weken is er hier en daar nogal wat ophef over het boek van dominee Klaas Hendrikse. Prima dat daar aandacht voor is; het kan immers geen kwaad dat er in de breedte over dit soort visies gediscussieerd wordt.
Probleem is echter altijd weer dat er mensen zijn die menen fel van leer te moeten trekken tegen deze auteur, alleen al op basis van de prikkelende titel van zijn boek: “Geloven in een God die niet bestaat”.
Dat was met eerdere boeken van Kuitert ook al aan de orde: mensen die veel roepen onder de toevoeging “ik heb het weliswaar niet gelezen, maar….”.
Dat vind ik laakbaar gedrag.
Natuurlijk, niet de moeite nemen de achtergronden en beweegredenen tot je te nemen en zo’n boek dus ongelezen naar de prullenbak verwijzen – dat mag; maar pretendeer dan ook niet er een mening over te mogen hebben.
Zowel ds. Harmen Jansen uit Drachten (in het Friesch Dagblad) als Annet van der Zijpp (in Doopsgezind NL) nemen, gespeend van inhoudelijke kennisname, ongenuanceerde en soms grove stellingen in om Hendrikse te kapittelen. Jammer en m.i. onterecht dat ze in genoemde bladen daarvoor een podium hebben gekregen.
Bij het tweewekelijkse magazine van de Doopsgezinden had ik dit niet verwacht. Daar immers zegt men niet van dogma’s te houden, er geen ijzeren leerstellingen op na te houden. En dan ook nog eens de manier waarop!
Nee, dan doet Trouw het, zoals gewoonlijk, beter. De columns van J.J. Suurmond en Jan Greven geven er blijk van dat zij het boek gelezen hebben. Dán, pas dán heb je recht van spreken vind ik.
Dus: liever ongezouten dan ongelezen.

Jedidjah Schaaij

Afgelopen vrijdag speelde Jedidjah Schaaij (mijn grote kleindochter !) Morgen kommt der Weihnachtsmann. Dit op het Weihnachtsvorspiel in Neuenhaus (Dld) (Het duurt wel even – 20 tellen – voor het fragment begint) Klik hier

Afgelopen vrijdag speelde Jedidjah Schaaij (mijn grote kleindochter !) Morgen kommt der Weihnachtsmann.
Dit op het Weihnachtsvorspiel in Neuenhaus (Dld)
(Het duurt wel even – 20 tellen – voor het fragment begint)
Klik hier