Bähler en de kwestie Aduard

Meer en meer wordt duidelijk dat er tot nu toe een verkeerd beeld is geschetst van het standpunt van Louis Adriën Bähler inzake de zedendelinquent in Aduard (1911) – een zaak die tot het plotselinge neerleggen van zijn ambt aanleiding is geweest. Het verhaal tot nu toe is dat Bähler het in een preek voor … Lees verder “Bähler en de kwestie Aduard”

Meer en meer wordt duidelijk dat er tot nu toe een verkeerd beeld is geschetst van het standpunt van Louis Adriën Bähler inzake de zedendelinquent in Aduard (1911) – een zaak die tot het plotselinge neerleggen van zijn ambt aanleiding is geweest. Het verhaal tot nu toe is dat Bähler het in een preek voor de in hechtenis genomen onderwijzer zou hebben opgenomen – en dat tegen de zin van de kerkenraad in. Dit is echter helaas de verkeerde lezing.
Juist het omgekeerde is het geval. Zowel de bewuste preek van 15 januar1 1911, diverse krantenberichten uit die periode (waar politieoptreden bescherming moest bieden aan Bähler), alsook de definitieve afscheidspreek van hem van Aduard, laten aan duidelijkheid eigenlijk niets te wensen over. Jammer (en ook wel wat vreemd) dat diverse historici niet de moeite namen om deze zaak echt helder te krijgen en veelal elkaar hebben nagesproken. Zeker in zo’n kwestie is zorgvuldigheid geboden – hoe lang geleden e.e.a. zich ook heeft afgespeeld.

IKOON !

Wekelijks zendt de Ikon een radiouitzending uit over een belangrijke figuur uit de geschiedenis van de kerk of van de mensheid: een ikoon. Deze week Dietrich Bonhoeffer; vorige week Martin Luther King en daarvóór al vele anderen. Een en ander wordt ondersteund door een website waarop uiteraard reeds behandelde ikonen nog eens rustig kunnen wordne … Lees verder “IKOON !”

Wekelijks zendt de Ikon een radiouitzending uit over een belangrijke figuur uit de geschiedenis van de kerk of van de mensheid: een ikoon.
Deze week Dietrich Bonhoeffer; vorige week Martin Luther King en daarvóór al vele anderen.
Een en ander wordt ondersteund door een website waarop uiteraard reeds behandelde ikonen nog eens rustig kunnen wordne bekeken en nagelezen. Zeer de moeite waard !

Hier is de LINK