Uitgegomd

Het museum in Kollum heeft de portretten van alle dertien burgemeesters aan een wand geplaatst, behalve één. Waarom en wat ik daarvan vind dat lees en/of hoor je hier in mijn Stellingwaver column bij Omrop Fryslän.

Het museum in Kollum heeft de portretten van alle dertien burgemeesters aan een wand geplaatst, behalve één. Waarom en wat ik daarvan vind dat lees en/of hoor je hier in mijn Stellingwaver column bij Omrop Fryslän.

Henk Helmantel

Een geweldige tentoonstelling van Helmantel in het Drents Museum.De voor mij meeste indruk maakte dit schilderij: de inhuldiging van Beatrix, waarbij de hele koninklijke familie slechts een detail vormt van het majestueuze werk, waarin de kerk alle aandacht opeist.

Een geweldige tentoonstelling van Helmantel in het Drents Museum.
De voor mij meeste indruk maakte dit schilderij: de inhuldiging van Beatrix, waarbij de hele koninklijke familie slechts een detail vormt van het majestueuze werk, waarin de kerk alle aandacht opeist.

Tot we elkaar opnieuw ontmoeten…

De coronamaatregelen brachten mijn dochters Annelies en Gerrie en kleindochter Hannah op het idee om online zangles te volgens bij Fabian Egli. En dat leidde tot het fragment dat je hier kunt beluisteren (en ook bekijken trouwens). Zó toepasselijk in deze corona-tijd!Zekerheidshalve de vertaling er maar even bij: Moge de weg je tegemoet komen.Moge de … Lees verder “Tot we elkaar opnieuw ontmoeten…”

De coronamaatregelen brachten mijn dochters Annelies en Gerrie en kleindochter Hannah op het idee om online zangles te volgens bij Fabian Egli. En dat leidde tot het fragment dat je hier kunt beluisteren (en ook bekijken trouwens). Zó toepasselijk in deze corona-tijd!
Zekerheidshalve de vertaling er maar even bij:

Moge de weg je tegemoet komen.
Moge de wind altijd in je rug zijn.
Moge de zon warm op je gezicht schijnen,
de regen zacht op je velden vallen.
En, tot we elkaar weerzien,
moge God je vasthouden in de palm van zijn hand.

Corona

De tulpen en narcissen hebben geen zorgen en tonen hun prachtige diversiteit. De appelboom komt in bloesem en ook de kastanje leeft weer op!In de kas plantte ik sla, broccoli en peterselie in het vertrouwen dat er in elk geval wel iets tot wasdom zal komen. De wilgen heb ik geknot om ze in toom … Lees verder “Corona”

De tulpen en narcissen hebben geen zorgen en tonen hun prachtige diversiteit. De appelboom komt in bloesem en ook de kastanje leeft weer op!
In de kas plantte ik sla, broccoli en peterselie in het vertrouwen dat er in elk geval wel iets tot wasdom zal komen. De wilgen heb ik geknot om ze in toom te houden.
Het gras groeit zo snel dat de tweede maaibeurt er aan zit te komen.
Maar … tussen die bedrijven door valt er als het ware steeds een doek waarin virologen en intensivisten en ministers (-president of niet) ons een evaluatie geven van het voorgaande bedrijf van het coronatoneel en ons proberen voor te bereiden op wat nog komt; waarbij ze eerlijk melden dat ook zij niet weten hoeveel bedrijven dit drama heeft, laat staan dat ze de afloop kennen.
Zoals Eugène Baljet het in een kyriegebed (uit 2012!) verwoord heeft: Wij zijn kwetsbare mensen.
“omringd door gevaar, vatbaar voor ziekte, gevoelig voor eenzaamheid, te breken door verdriet en sterfelijk tot in al onze vezels”.
In een ander gebed van hem klinkt het:
“U bent verborgen geraakt achter onbeantwoorde gebeden en hoop die tevergeefs was” om af te sluiten met “Treedt in ons leven tevoorschijn met liefde en uitkomst, gerechtigheid en vrede.”
Het is aan ons om die liefde, gerechtigheid en vrede te tonen. Nu. Juist nu!
De natuur doet veelkleurig haar best. Nu wij nog….

Markus

Vanwege Corona niet met veel omhaal gepresenteerd, maar wel vanaf nu beschikbaar: Et Evangelie neffens MarkusUut et Grieks vertaeld in et Stellingwarfs.Een lang traject met Rienk en Erica leverde een volgens mij schitterende vertaling op van het Marcusevangelie.Te verkrijgen bij de Stellingwarver Schrieversronte voor € 10

Vanwege Corona niet met veel omhaal gepresenteerd, maar wel vanaf nu beschikbaar:
Et Evangelie neffens Markus
Uut et Grieks vertaeld in et Stellingwarfs.
Een lang traject met Rienk en Erica leverde een volgens mij schitterende vertaling op van het Marcusevangelie.
Te verkrijgen bij de Stellingwarver Schrieversronte voor € 10

Bedankt !

Geloof (en een hele) hoop liefde. Dát stond op het briefje bij twee repen eerlijke chocolade. En er onder: Bedankt.Maar degene die hier dankbaar moet zijn ben ik zelf! Wát lief is dit!Wanneer krijg je nou zoiets na afloop van een dienst?Ik was zowel op de terugweg als thuis nog behoorlijk beduusd…Wat een klein gebaar … Lees verder “Bedankt !”

Geloof (en een hele) hoop liefde. Dát stond op het briefje bij twee repen eerlijke chocolade. En er onder: Bedankt.
Maar degene die hier dankbaar moet zijn ben ik zelf! Wát lief is dit!
Wanneer krijg je nou zoiets na afloop van een dienst?
Ik was zowel op de terugweg als thuis nog behoorlijk beduusd…
Wat een klein gebaar van grote betekenis kan zijn!
Nogmaals: Dank je wel lieve meid!

En daar is-t-ie dan!

Vanmiddag was de boekpresentatie.Daarmee is één hoofdstuk (over) Bähler afgesloten; maar ik zin op meer.De komende weken is het boek (€ 20) verkrijgbaar bij boekhandel Bruna in Oosterwolde en Readshop Zwikstra in Wolvega en uiteraard bij de uitgever: www.bureaudeus.nl.

Vlnr: Uitgever Erik Jan Tillema, Pieter Hoogenraad, Rienk Klooster, Jan Koops en Hans Wilschut.

Vanmiddag was de boekpresentatie.
Daarmee is één hoofdstuk (over) Bähler afgesloten; maar ik zin op meer.
De komende weken is het boek (€ 20) verkrijgbaar bij boekhandel Bruna in Oosterwolde en Readshop Zwikstra in Wolvega en uiteraard bij de uitgever: www.bureaudeus.nl.

Eindelijk….

Op 23 maart is het dan eindelijk zover: mijn interesse voor, studie naar en investering in tijd en geld in Louis Adriën Bähler worden beloond met een hoofdstuk dat ik mocht schrijven voor Vrijzinnig Verleden, deel 2. Dat boek wordt 23 maart 14 – 17 u. gepresenteerd in de protestantse kerk in Noordwolde (Oldeberkoperweg 1). … Lees verder “Eindelijk….”

Op 23 maart is het dan eindelijk zover: mijn interesse voor, studie naar en investering in tijd en geld in Louis Adriën Bähler worden beloond met een hoofdstuk dat ik mocht schrijven voor Vrijzinnig Verleden, deel 2. Dat boek wordt 23 maart 14 – 17 u. gepresenteerd in de protestantse kerk in Noordwolde (Oldeberkoperweg 1). WELKOM !