Arjo Klamer: In hemelsnaam

Een aardig boekje van deze econoom (zoon van een predikant) die een wat andere invalshoek laat zien. Vaak wordt alleen maar gedacht aan de economische waarden van allerlei zaken. Klamer legt daar de sociale en culurele waarden naast. Ook benadert hij e.e.a. niet vanuit óf de markt óf de overheid, maar hij voegt er twee … Lees verder “Arjo Klamer: In hemelsnaam”

Een aardig boekje van deze econoom (zoon van een predikant) die een wat andere invalshoek laat zien.
Vaak wordt alleen maar gedacht aan de economische waarden van allerlei zaken. Klamer legt daar de sociale en culurele waarden naast.
Ook benadert hij e.e.a. niet vanuit óf de markt óf de overheid, maar hij voegt er twee dimensies aan toe: ‘oiko’ en de ‘derde sfeer’, waarmee verschijnselen als ‘armoede’ plotseling vanuit een heel ander perspectief benaderd (kunnen) worden.
Een lezenswaardig boekje, maar echt nieuwe inspirerende aspecten ben ik niet veel tegengekomen.
Maar wel herkenbaar is de ondertitel: over de economie van overvloed en onbehagen.

Gelezen: van Torgny Lindgren: Norrlandse aquavit

Olof Helmersson was opwekkingsprediker – zijn eerste roeping – in Västerbotten (Zweden), maar na een ’tijdrovende’ nieuwe bekering reist hij op z’n oude dag terug naar die streek om de bekering (destijds door hém) van al die mensen weer ongedaan te maken en hen ervan te overtuigen dat ‘er niets is’ en ook ‘nooit geweest … Lees verder “Gelezen: van Torgny Lindgren: Norrlandse aquavit”

Olof Helmersson was opwekkingsprediker – zijn eerste roeping – in Västerbotten (Zweden), maar na een ’tijdrovende’ nieuwe bekering reist hij op z’n oude dag terug naar die streek om de bekering (destijds door hém) van al die mensen weer ongedaan te maken en hen ervan te overtuigen dat ‘er niets is’ en ook ‘nooit geweest is’. Probleem is dat er van alle bekeerlingen slechts twee over zijn: velen zijn al afvallig geworden zonder hem of zijn overleden. Desondanks brengt hij er nog geruime tijd door om van iedereen nog afscheid te nemen hetgeen bijzondere momenten oplevert.
Een prachtig boek!
Lindgren heeft blijkbaar meer geschreven met een godsdienstige inslag. Zojuist via Marktplaats zijn ‘Batseba” aangeschaft.

Niet-theologische boeken

Vanaf vandaag (15 juli 2009) plaats ik berichten over boeken in principe alleen onder de categorie Boeken (waar rechts op gekozen kan worden onder de rubriek Categorie). Sommige berichten zullen ook onder de Categorie Theologie worden geplaatst, met name als het theologische werken betreft of er anderszins een link is met theologie.

Vanaf vandaag (15 juli 2009) plaats ik berichten over boeken in principe alleen onder de categorie Boeken (waar rechts op gekozen kan worden onder de rubriek Categorie).
Sommige berichten zullen ook onder de Categorie Theologie worden geplaatst, met name als het theologische werken betreft of er anderszins een link is met theologie.

Het zijn net mensen

Zojuist dit boek van Joris Luyendijk uitgelezen. Een ontnuchterend inkijkje in de wereld van de journalistiek, en dan met name die vanuit en over het Midden-Oosten. Met fraaie voorbeelden laat de schrijver zien hoe lezers van kwaliteitskranten en landelijke radio en TV dagelijks een sterk verminkt beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld krijgen. Het zorgt ervoor … Lees verder “Het zijn net mensen”

Zojuist dit boek van Joris Luyendijk uitgelezen. Een ontnuchterend inkijkje in de wereld van de journalistiek, en dan met name die vanuit en over het Midden-Oosten. Met fraaie voorbeelden laat de schrijver zien hoe lezers van kwaliteitskranten en landelijke radio en TV dagelijks een sterk verminkt beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld krijgen. Het zorgt ervoor dat je de berichtgeving sterk gaat relativeren en je bij het lezen van krantenartikelen of het horen of zien van radio- of TV-opnamen, steeds weer afvraagt: Wat moet ik hiervan geloven? Welk deel klopt er wel? Wat laat men (bewust) achterwege?
Of, zoals de tekst op de achterkant van het boek aangeeft, het boek bereikte “honderdduizenden lezers, die nooit meer hetzelfde naar het nieuws keken”.

God én Darwin

Onder deze titel schreef Taede Smedes een voortreffelijk (want ook toegankelijk) boekje over ‘evolutie en geloof’. Hij behandelt daarin de hoofd- (en enkele sub)stromen van theorieën, namelijk evolutietheorie, creationisme, intelligent design, the�stische evolutie en tenslotte de theologie van evolutie. Zeer onderhoudend. Maar minstens zo goed is het interview dat Smedes met zichzelf heeft gehouden en … Lees verder “God én Darwin”

Onder deze titel schreef Taede Smedes een voortreffelijk (want ook toegankelijk) boekje over ‘evolutie en geloof’.
Hij behandelt daarin de hoofd- (en enkele sub)stromen van theorieën, namelijk evolutietheorie, creationisme, intelligent design, the�stische evolutie en tenslotte de theologie van evolutie. Zeer onderhoudend. Maar minstens zo goed is het interview dat Smedes met zichzelf heeft gehouden en waarin hij niet alleen zijn persoonlijke visie op evolutie weergeeft maar ook aangeeft waarin of wat hij zelf gelooft.
Een typerende zinsnede (n.a.v. het theïsme): “Ik merk dus dat ik het christelijk taalgebruik hoe langer hoe meer begin te relativeren. En dat is toch wel getriggered door die creationisten, die allemaal proberen ons een supramenselijke-maar-antropomorfe God door de strot te duwen. We moeten af van dat letterlijke taalgebruik.”
Een mooie afsluiting van het boekje is de tekst uit Prediker 3: 18-22.
Van harte aanbevolen voor wie zich op de hoogte wil stellen van de verschillende standpunten die ingenomen kunnen worden.

Niccoló Ammaniti

Eerder schreef ik al over twee boeken van deze schrijver. Deze week met 80% korting zijn debuut op de kop getikt: Kieuwen, geschreven in 1993 maar ik kocht een herziene versie uit 1997. Hoewel de surrealistische passages in dit werk mij minder aanspreken, was het wel weer de moeite van aanschaf en lezen waard. De … Lees verder “Niccoló Ammaniti”

Eerder schreef ik al over twee boeken van deze schrijver.
Deze week met 80% korting zijn debuut op de kop getikt: Kieuwen, geschreven in 1993 maar ik kocht een herziene versie uit 1997.
Hoewel de surrealistische passages in dit werk mij minder aanspreken, was het wel weer de moeite van aanschaf en lezen waard.
De komende tijd ook maar proberen zijn andere boeken te bemachtigen.

Jezusje spelen en twijfelen…

Toch ook maar twee boeken met een stichtelijk (?) karakter gelezen. Guus Kuijer: “Waarom kinderen wel cowboytje, maar nooit jezusje of mohammedje spelen” Een pamflet tegen het klakkeloos vasthouden aan ethisch gedateerde passages uit Bijbel en Koran. Weer zo’n boek van iemand die m.i. een achterhoedegevecht voert. Zijn analyse heeft immers slechts betrekking op kleine … Lees verder “Jezusje spelen en twijfelen…”

Toch ook maar twee boeken met een stichtelijk (?) karakter gelezen.
Guus Kuijer: “Waarom kinderen wel cowboytje, maar nooit jezusje of mohammedje spelen”
Een pamflet tegen het klakkeloos vasthouden aan ethisch gedateerde passages uit Bijbel en Koran.
Weer zo’n boek van iemand die m.i. een achterhoedegevecht voert. Zijn analyse heeft immers slechts betrekking op kleine minderheden binnen Christendom en Islam?
Boele P. Ytsma: “Van de kaart”, manifest van een gepassioneerde twijfelaar.
Een aardig boekje waarin Ytsma pleit voor een (kerkelijke) gemeenschap waar iedereen zich thuis kan voelen, van vrijzinning tot orthodox.
Hij ziet tekenen van hoop op dit gebied, al was het maar doordat zowel Andries Knevel als Klaas Hendrikse een bijdrage (van enkele pagina’s) aan zijn boekje leverden, namelijk een reactie op de inhoud.
Het boekje geeft met name een inkijkje in de periode die Ytsma meemaakte toen hij ‘uit het verhaal viel’, namelijk het verhaal van zekerheden (de door hem genoemde Kathedraal van Zeker Weten) en aan twijfelen ten onder dreigde te gaan. Het eerste deel is dan ook meer een egodocument geworden; gaandeweg preludeert hij op de utopie (samengaan van de verschillende groepen binnen de kerk – ook de uitersten). Dat zou kunnen door de eigen ‘waarheden’ van tafel te vegen om zodoende ruimte te maken voor waarachtigheid en dus gesprek.
De reactie van Andries Knevel helpt zijn hoop m.i. om zeep door de voorwaarde op te werpen van de ‘waarheid’ van de feitelijkheid van Kruis en Opstanding. Het lijkt mij dat zo’n eis vooraf menig vrijzinnige niet over de drempel zal helpen.

Giordano niet op eenzame hoogte…

Lovende woorden waren er voor Paolo Giordano (zie een eerder bericht). Na twee boeken gelezen te hebben van zijn landgenoot Nicolló Ammaniti staat Giordano wat mij betreft zeker niet op eenzame hoogte als Italiaans kwaliteitsschrijver. “Ik haal je op, ik neem je mee” en “Ik ben niet bang” zijn prachtig geschreven boeken die je van … Lees verder “Giordano niet op eenzame hoogte…”

Lovende woorden waren er voor Paolo Giordano (zie een eerder bericht).
Na twee boeken gelezen te hebben van zijn landgenoot Nicolló Ammaniti staat Giordano wat mij betreft zeker niet op eenzame hoogte als Italiaans kwaliteitsschrijver.
“Ik haal je op, ik neem je mee” en “Ik ben niet bang” zijn prachtig geschreven boeken die je van begin tot eind vasthouden in het verhaal.
Zonder dat de term thriller op de kaft is gezet, kunnen beide boeken er zo voor doorgaan. Maar ze overstijgen ruim het genre dat meestal daarmee aangeduid wordt.
Tenminste: na lezing van De verbouwing (Saskia Noort) en Rendez-vous (Esther Verhoef) laat ik dit genre eerst weer even rusten om de ‘echte’ literatuur weer te proeven.

Twee toppers !

Vanwege de hoge temperaturen blijven de fietsen even in de schuur maar komen de boeken uit de kast. De recensies hebben niks teveel beloofd met hun loftuitingen over Ceasarion (Tommy Wieringa) en Het lot van de familie Meijer (Charles Lewinsky). Beide nodigen al lezende uit om het het vervolg van het verhaal zo snel mogelijk … Lees verder “Twee toppers !”

Vanwege de hoge temperaturen blijven de fietsen even in de schuur maar komen de boeken uit de kast.
De recensies hebben niks teveel beloofd met hun loftuitingen over Ceasarion (Tommy Wieringa) en Het lot van de familie Meijer (Charles Lewinsky). Beide nodigen al lezende uit om het het vervolg van het verhaal zo snel mogelijk te weten te komen; nachtwerk dus, zeker bij de pil uit Zwitserland (660 pagina’s). En hoewel Melnitz een rode draad vervult in dat boek, is de gekozen Nederlandse titel passender dan de originele met alleen de vermelding van de, toch ondergeschikte, rode draad. De recensie op literatuurplein schoot raak: de laatste delen ben je geneigd langzamer te lezen om maar langer in het gezelschap van de familie Meijer en hun belevenissen te kunnen verkeren.
Na dit fors en intrigerend boek moest ik weer flink in m’n geheugen duiken om te achterhalen waar Caesarion ook al weer over ging.
Toch heb ik ook aan het lezen van d�t boek veel plezier beleefd. Evenveel als destijds aan Joe Speedboot.
Beide van harte aanbevolen !