Esther Verhoef, Herman Koch en Maarten van Buuren

Zoals gezegd: een leesweek. Andere zaken wilden nog niet echt, dus dan maar de stapel nog te lezen boeken proberen te laten slinken. Het werd een mixed trio van diverse genres. De literaire thriller Close-up van Esther Verhoef vind ik de beste die ik in deze soort tot nu toe heb gelezen: de spanning wordt … Lees verder “Esther Verhoef, Herman Koch en Maarten van Buuren”

Zoals gezegd: een leesweek. Andere zaken wilden nog niet echt, dus dan maar de stapel nog te lezen boeken proberen te laten slinken.
Het werd een mixed trio van diverse genres.
De literaire thriller Close-up van Esther Verhoef vind ik de beste die ik in deze soort tot nu toe heb gelezen: de spanning wordt gaandeweg opgevoerd door het door elkaar plaatsen van stukken uit verschillend perspectief (dader en beoogd slachtoffer) en eindigt in een verrassende plot. Een pageturner.
De roman Het diner, van Herman Koch, beschijft een dineravond van de beoogde minister-president van het land samen met zijn vrouw en zijn broer en schoonzus. Hoewel het geen thriller wordt genoemd heeft het slot wel degelijk iets van een thriller in zich. Je ziet de gebeurtenissen aan de tafel in het restaurant zo voor je. Goede opbouw van verstrekte informatie en mooi geschreven.
In Kikker gaat fietsen tenslotte beschrijft Maarten van Buuren de depressie die bij hem ogenschijnlijk van het ene op het andere moment toeslaat en waarvan hij eerst overtuigd is dat het een overspannenheid is; maar gaandeweg moet hij erkennen dat melancholie al langer op de loer of zelfs aanwezig was. Hij blikt terug op zijn gereformeerde jeugd in Maassluis en legt combinaties of doet de suggestie om onderzoek te doen naar relatie tussen gereformeerde opvoeding en depressie, maar ook over de erfelijkheid van dergelijke kwalen. Een openhartig boek met veel levenswijsheden van een erudiete schrijver die daar totaal niet prat op gaat. Ook een aanrader dus.
Kortom een zinvolle besteding van uren die anders op leegloop waren uitgedraaid.
Er ligt nog ��n boek waar de boekenlegger halverwege ligt, maar dat is een geheel ander genre: ‘God’ is er al van Pieter Noomen. De apostrofes rondom God staan ook op de omslag en zijn dus niet van mij, maar van de schrijver
De schrijver (een PKN-predikant met emeritus-status) die in de USA woont, stuurde dit boek ongevraagd gratis naar Lieuwkje en zal dat ongetwijfeld aan vele anderen hebben gezonden. Noomen wil de lezer laten kennismaken met de volle werkelijkheid zoals hij die regelmatig waarneemt en waar hij mee spreekt. De neiging is groot er nu meer over te melden maar ik wacht toch tot het boek uit is.

De eenzaamheid van de priemgetallen

Vanwege de nasleep van een fikse griep bestond deze week voor mij hoofdzakelijk uit rusten en zo nu en dan wat lezen. In plaats van de Librisprijswinnaar (zie het bericht hieronder) werd het (op aanraden van Wytske de Haan van Bruna) De eenzaamheid van de priemgetallen, geschreven door Paolo Giordano. Een uitstekend geschrevend intrigerend boek … Lees verder “De eenzaamheid van de priemgetallen”

Vanwege de nasleep van een fikse griep bestond deze week voor mij hoofdzakelijk uit rusten en zo nu en dan wat lezen.
In plaats van de Librisprijswinnaar (zie het bericht hieronder) werd het (op aanraden van Wytske de Haan van Bruna) De eenzaamheid van de priemgetallen, geschreven door Paolo Giordano.
Een uitstekend geschrevend intrigerend boek van een zeer jonge auteur (26 jaar) die met dit boek direct heel Itali� veroverd heeft.
De levens van twee mensen worden in episodes beschreven vanaf hun jeugd tot middelbare leeftijd.
Beide zijn ze in hun jeugd beschadigd door een trauma, niet in het minst opgelopen ten gevolge van een te grote (verantwoordelijkheids)druk vanuit de ouders.
Hun levens kruisen elkaar zo nu en dan zonder dat het echt gaat klikken, vooral door onmacht om genegenheid te tonen.
Beide ook verwerken ze hun ervaringen in ziekelijke gewoonten van automutilatie en anorexia.
Prettig is dat het boek niet eindigt in een happy end (waar het overigens wel even naar uit ziet). Integendeel: na het dichtslaan van het boek blijven er veel vragen over, vragen over het verdere verloop van beider leven, maar ook dat van enkele mensen die een bijrol in het boek spelen.

Een aanrader!

Dit jaar maar niet….

Zoveel als mogelijk is probeer ik jaarlijks de winnende boeken van literaire prijzen bij te houden door ze te kopen en te lezen. AKO, Libris, NS enzovoort. Het hoeft niet altijd een van mijn geliefde genres te vertegenwoordigen omdat ik het goed vind om bij te houden wat er op literair vlak gebeurt en verschijnt. … Lees verder “Dit jaar maar niet….”

Zoveel als mogelijk is probeer ik jaarlijks de winnende boeken van literaire prijzen bij te houden door ze te kopen en te lezen.
AKO, Libris, NS enzovoort.
Het hoeft niet altijd een van mijn geliefde genres te vertegenwoordigen omdat ik het goed vind om bij te houden wat er op literair vlak gebeurt en verschijnt.
Dit jaar wijk ik van die gewoonte af.
Gisteravond won Dimitri Verhulst de Libris Literatuur Prijs met zijn “GVD’se dagen op een gvd’se bol”, waar voor GVD dan de voluitgeschreven bekende vloek moet worden gelezen zoals die in de echte titel verschijnt.
Ik zie mezelf bepaald niet als een preutse taalpurist die elk taboe of elke krachtterm mijdt. Eigenlijk, integendeel, zie ik mezelf juist als een ruimdenkend persoon die ook in eigen teksten wel eens de grenzen opzoekt van wat mensen betamelijk zouden kunnen achten. Ook is enige zelfspot me niet vreemd. En ik ben niet iemand die verwacht dat een hogere macht nu met een verongelijkt boos oog op Dimitri neerziet.
Het boek kan zelfs inhoudelijk uitstekend zijn (Rob Schouten, recensent van Trouw, lijkt er een lovend artikel over geschreven te hebben) het stoort me dat met de titel van een boek hele bevolkingsgroepen getreiterd worden.
We belanden hier volgens mij in vergelijkbare kwesties als rondom conferenciers (Youp van ’t Hek), columnisten (Theo van Gogh) en kunstenaars (de mohammedcartoons). Natuurlijk is er vrijheid van meningsuiting; maar de vraag of je die vrijheid ook moet of mag aangrijpen om kwetsende taal te bezigen, die vraag blijf ik ontkennend beantwoorden.
Bespaart me dit jaar € 18,95.
Heeft iemand een goede titel voor me die ik voor die prijs kan aanschaffen? Suggesties welkom !

Postzegel Dorpskerk

Foto: Niek van der Oord (Boom – regionale uitgevers) Op 25 april was het zover ! Kijk verder op DEZE LINK !

Postzegels Dorpskerk Oosterwolde
Foto: Niek van der Oord (Boom – regionale uitgevers)

Op 25 april was het zover !

Kijk verder op DEZE LINK !