Het zijn net mensen

Zojuist dit boek van Joris Luyendijk uitgelezen. Een ontnuchterend inkijkje in de wereld van de journalistiek, en dan met name die vanuit en over het Midden-Oosten. Met fraaie voorbeelden laat de schrijver zien hoe lezers van kwaliteitskranten en landelijke radio en TV dagelijks een sterk verminkt beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld krijgen. Het zorgt ervoor … Lees verder “Het zijn net mensen”

Zojuist dit boek van Joris Luyendijk uitgelezen. Een ontnuchterend inkijkje in de wereld van de journalistiek, en dan met name die vanuit en over het Midden-Oosten. Met fraaie voorbeelden laat de schrijver zien hoe lezers van kwaliteitskranten en landelijke radio en TV dagelijks een sterk verminkt beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld krijgen. Het zorgt ervoor dat je de berichtgeving sterk gaat relativeren en je bij het lezen van krantenartikelen of het horen of zien van radio- of TV-opnamen, steeds weer afvraagt: Wat moet ik hiervan geloven? Welk deel klopt er wel? Wat laat men (bewust) achterwege?
Of, zoals de tekst op de achterkant van het boek aangeeft, het boek bereikte “honderdduizenden lezers, die nooit meer hetzelfde naar het nieuws keken”.