Louis Adriën Bähler

Op 12 november dit jaar houd ik een lezing over Louis Adriën Bähler (1867-1941) een telg uit een van oorsprong Zwiterse familie van (soms spraakmakende) predikanten. Louis Bähler was als predikant van 1902 tot 1909 verbonden aan Oosterwolde (Frl.). In 1905 leidden zijn omstreden gedachtengoed en geschriften tot een conflict met bovenlokale kerkbesturen – iets … Lees verder “Louis Adriën Bähler”

Op 12 november dit jaar houd ik een lezing over Louis Adriën Bähler (1867-1941) een telg uit een van oorsprong Zwiterse familie van (soms spraakmakende) predikanten. Louis Bähler was als predikant van 1902 tot 1909 verbonden aan Oosterwolde (Frl.).
In 1905 leidden zijn omstreden gedachtengoed en geschriften tot een conflict met bovenlokale kerkbesturen – iets dat de geschiedenis in zou gaan als “de questie Bähler”. Dat was tevens de directe aanleiding voor de oprichting van de Gereformeerde Bond binnen de Hervormde Kerk.
Nu ik me flink aan het inlezen ben op deze – in Oosterwolde destijds zeer gewaardeerde – voorganger, leek het me aardig alle wetenswaardigheden over hemzelf en zijn voorvaderen op internet te publiceren. Temeer omdat ik me er over heb verbaasd dat er nooit een volledige biografie over hem is verschenen. Informatie over hem is her en der wel te vinden, maar nauwelijks in de context van zijn voorvaderen.
Daarom startte ik deze week www.bahler.nl – een site die de komende tijd wordt gevuld met veel informatie over leven en werk van met name de rechtstreekse lijn Bählers, vanaf de overgrootvader van Louis.
Ook wordt aandacht geschonken aan zijn echtgenote Gesina Boerma die landelijk bekend is vanwege haar inzet voor dorpshuizen en opbouwwerk.

Suggestie over inhoud en opbouw van die website zijn uiteraard van harte welkom !!
Dat geldt met name ook voor verwijzingen naar websites voor een afgewogen en logische indeling van de informatie.

Eén gedachte over “Louis Adriën Bähler”

  1. ha pa,
    Ik heb de bahler website even bekeken… Je maakt me wel nieuwsgierig naar die man:)
    de 12de november probeer ik van de partij te zijn…

Reacties zijn gesloten.