Nogmaals Irvin D. Yalom…

Na de prachtige romans die hij schreef (zoals De therapeut, De Schopenhauer-kuur en Nietzsches tranen – zie eerder in dit weblog) heb ik me ook maar eens gezet aan wat andere boeken van de psychotherapeut Irvin Yalom. In ‘Scherprechter van de liefde’ gaat hij in op tien situaties uit zijn rijke psychotherapiepraktijk. Mensen met alledaagse … Lees verder “Nogmaals Irvin D. Yalom…”

Na de prachtige romans die hij schreef (zoals De therapeut, De Schopenhauer-kuur en Nietzsches tranen – zie eerder in dit weblog) heb ik me ook maar eens gezet aan wat andere boeken van de psychotherapeut Irvin Yalom.
In ‘Scherprechter van de liefde’ gaat hij in op tien situaties uit zijn rijke psychotherapiepraktijk.
Mensen met alledaagse problemen (migraine, impotentie, zwaarlijvigheid, eenzaamheid, depressie e.d.) komen voorbij terwijl Yalom daar zijn benadering van de problemetiek, nee: van die mensen (!) aan het publiek prijsgeeft. Zijn bandering is er een van volledige toewijding aan de client.
“Het is de relatie die geneest”(blz. 95).
Het tweede boek is ‘Tegen de zon inkijken’ met de alleszeggende ondertitel: Doodsangst en hoe die te overwinnen.
Het is een handreiking om de angst voor de dood te laten plaatsmaken voor een leven in het hier en nu.
“Confrontatie met de dood kan een hoop angst oproepen, maar heeft ook de potentie het leven enorm te verrijken.” (blz 64), “Het zijn niet de dingen die ons verontrusten, maar onze interpretatie van de dingen.” (blz 90) en tenslotte een advies voor mensen die al doodsangst voelen bij de gedachte aan wat ze allemaal ‘hadden kunnen doen’ en niet gedaan hebben: “Hoe zou je kunnen leven zonder nieuwe gevoelens van spijt te krijgen? Wat moet je dan in je leven veranderen? (blz 112).