Bähler, Louis Adriën

Louis Adriën Bähler (1867-1941) was hervormd predikant en stond van 1902-1909 in Oosterwolde (Fr.). Hij was omstreden vanwege zijn sympathieën voor het boeddhisme, maar ook omdat hij tegen alcohol was en antimilitarist. Hij zou volgens sommigen de term christen-anarchist gemunt hebben, een benaming die hij ook op zichzelf van toepassing vond.

In verband met een lezing die ik hield in 2010 heb ik me redelijk in zijn persoon en achtergronden verdiept. Dat was reden om dat jaar die kennis te delen via een website± www.bahler.nl.

Vervolgens kon ik in 2015 via veilingsite Ebay een doos met persoonlijke stukken van Bähler kopen die door een oomzegger uit de boedel was meegenomen of door zijn tante (de vrouw van Bähler: Gesina Boerma) aan hem meegegeven.

Aandacht daarvoor op de reeds genoemde website en op social media zorgde nervoor dat ik gevraagd werd een hoofdstuk over Bähler te schrijven voor het boek Vrijzinnig Verleden, deel 2; dit verscheen op 23 maart 2019 en is te bestellen bij www.bureaudeus.nl.