Dit jaar maar niet….

Zoveel als mogelijk is probeer ik jaarlijks de winnende boeken van literaire prijzen bij te houden door ze te kopen en te lezen. AKO, Libris, NS enzovoort. Het hoeft niet altijd een van mijn geliefde genres te vertegenwoordigen omdat ik het goed vind om bij te houden wat er op literair vlak gebeurt en verschijnt. … Lees verder “Dit jaar maar niet….”

Zoveel als mogelijk is probeer ik jaarlijks de winnende boeken van literaire prijzen bij te houden door ze te kopen en te lezen.
AKO, Libris, NS enzovoort.
Het hoeft niet altijd een van mijn geliefde genres te vertegenwoordigen omdat ik het goed vind om bij te houden wat er op literair vlak gebeurt en verschijnt.
Dit jaar wijk ik van die gewoonte af.
Gisteravond won Dimitri Verhulst de Libris Literatuur Prijs met zijn “GVD’se dagen op een gvd’se bol”, waar voor GVD dan de voluitgeschreven bekende vloek moet worden gelezen zoals die in de echte titel verschijnt.
Ik zie mezelf bepaald niet als een preutse taalpurist die elk taboe of elke krachtterm mijdt. Eigenlijk, integendeel, zie ik mezelf juist als een ruimdenkend persoon die ook in eigen teksten wel eens de grenzen opzoekt van wat mensen betamelijk zouden kunnen achten. Ook is enige zelfspot me niet vreemd. En ik ben niet iemand die verwacht dat een hogere macht nu met een verongelijkt boos oog op Dimitri neerziet.
Het boek kan zelfs inhoudelijk uitstekend zijn (Rob Schouten, recensent van Trouw, lijkt er een lovend artikel over geschreven te hebben) het stoort me dat met de titel van een boek hele bevolkingsgroepen getreiterd worden.
We belanden hier volgens mij in vergelijkbare kwesties als rondom conferenciers (Youp van ’t Hek), columnisten (Theo van Gogh) en kunstenaars (de mohammedcartoons). Natuurlijk is er vrijheid van meningsuiting; maar de vraag of je die vrijheid ook moet of mag aangrijpen om kwetsende taal te bezigen, die vraag blijf ik ontkennend beantwoorden.
Bespaart me dit jaar € 18,95.
Heeft iemand een goede titel voor me die ik voor die prijs kan aanschaffen? Suggesties welkom !