HET BOEK van alle dingen

Vorig jaar verscheen van de kinderboekenschrijver Guus Kuijer “Het boek van alle dingen”. Het werd bekroond met de zilveren griffel 2005, maar wat mij betreft had dat ook de AKO-literatuurprijs mogen zijn. In één woord een geweldig boek ! We schrijven 1951 en in het huis waar de hoofdpersoon (de dan negenjarige Thomas) opgroeit, bestiert … Lees verder “HET BOEK van alle dingen”

Vorig jaar verscheen van de kinderboekenschrijver Guus Kuijer “Het boek van alle dingen”.
Het werd bekroond met de zilveren griffel 2005, maar wat mij betreft had dat ook de AKO-literatuurprijs mogen zijn.
In één woord een geweldig boek !
We schrijven 1951 en in het huis waar de hoofdpersoon (de dan negenjarige Thomas) opgroeit, bestiert vader met (letterlijk) harde hand het gezin. Hij doet dat vanuit zijn heilige overtuiging dat hij het gezin bij (zijn!) God moet bepalen.
Gaandeweg het boek besef je steeds meer waarom het joch ‘Thomas’ heet…….
Hij en zijn moeder en zus worden door de heer des huizes getiranniseerd maar hoe verder de tijd vordert, des te meer komen de drie in opstand.
Als ook een tante en een buurvrouw van Thomas zich in de strijd werpen dan gloort er hoop dat uit zal komen wat Thomas later wil worden: gelukkig !
Een recensie die ik vond bij bol.com sluit als volgt af:
“Gezamenlijk nemen de vrouwen het gezag over. En vader druipt met de staart tussen de benen af. Voor Thomas en zijn familie loopt het op een tweede Bevrijding uit. Misschien uiteindelijk voor Thomas’ vader ook wel. ”
Het is voor hem te hopen, zeg ik er maar bij….
Een schitterend boek dus; en dat voor maar € 11,50