Droom en daad

Een vrij weekend geeft mooi de gelegenheid om leeswerk in te halen. ‘De mythe van het economisme’ van Jesse Klaver leest vlot weg en biedt een helder ‘pleidooi voor nieuw idealisme’, zoals de ondertitel luidt. Daar sluit ‘Droom & daad’ van Ahmed Aboutaleb heel mooi bij aan. Met de lotgevallen van joodse onderuikers als basisverhaal … Lees verder “Droom en daad”

imageEen vrij weekend geeft mooi de gelegenheid om leeswerk in te halen. ‘De mythe van het economisme’ van Jesse Klaver leest vlot weg en biedt een helder ‘pleidooi voor nieuw idealisme’, zoals de ondertitel luidt. Daar sluit ‘Droom & daad’ van Ahmed Aboutaleb heel mooi bij aan. Met de lotgevallen van joodse onderuikers als basisverhaal pleit hij voor het verwezenlijken van persoonlijke doelen, maar op een zodanige manier dat het leidt tot een samen-leving: van ik en dromen naar wij en daden.

Pareltje

Een schitterend boekje over een tienjarig jongetje dat aan leukemie lijdt en brieven schrijft aan God. In de laatste tien dagen van zijn leven wordt hij elke dag ’tien jaar’ ouder. Ontroerend boekje over hoe verschillende mensen (hijzelf, zijn ouders. zijn arts en de verpleegkundigen) omgaan met de eindigheid van zijn leven; over bezoek’oma’ Rozerood … Lees verder “Pareltje”

Oscar

Een schitterend boekje over een tienjarig jongetje dat aan leukemie lijdt en brieven schrijft aan God. In de laatste tien dagen van zijn leven wordt hij elke dag ’tien jaar’ ouder. Ontroerend boekje over hoe verschillende mensen (hijzelf, zijn ouders. zijn arts en de verpleegkundigen) omgaan met de eindigheid van zijn leven; over bezoek’oma’ Rozerood die Oscar aanraadt brieven te schrijven aan God en die hem verhaalt over ‘haar’ worstelcarrière. Over zijn ‘relatie’ met een meisje dat ook in het ziekenhuis is opgenomen én over zijn kwajongensstreken. Zeer de moeite waard!

Leesvoer

Mijn vakantietijd wordt vaak ook benut om een aantal boeken te lezen die zijn blijven liggen óf die nieuw binnenkwamen en direct gelezen wilden worden. De afgelopen tijd las ik een aantal boeken van diverse genres. Aan te raden is in elk geval de roman Dat ik u kus van auteur Griet op de Beeck. … Lees verder “Leesvoer”

SpreekalsTed
Mijn vakantietijd wordt vaak ook benut om een aantal boeken te lezen die zijn blijven liggen óf die nieuw binnenkwamen en direct gelezen wilden worden. De afgelopen tijd las ik een aantal boeken van diverse genres.
Aan te raden is in elk geval de roman Dat ik u kus van auteur Griet op de Beeck. Met schitterende dialogen en zeer goede inleving in mensen in verschillende levensstadia en dat ook nog eens adembenemend beschreven.
Evenzo subliem, maar dan in zijn eenvoud: Paolo Giordano met zijn Het zwart en het zilver. Met een mooie gevoelige schrijfstijl.
Hylke Speerstra kwam opnieuw met een fantastisch document. Nu over Indiëgangers. Met zijn Op klompen troch de dessa werd het vergelijkbaar met It wrede paradys. Prachtig taalgebruik en ik ben benieuwd hoe sommige zinnen in de Nederlandse vertaling staan.
Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk stelt op een prettige maar tevens onthutsende manier het reilen en zeilen in de bankwereld aan de orde.
Uit Spreek als Ted hoop ik wat inspiratie opgedaan te hebben én in praktijk te kunnen brengen in mijn diensten.

Geïnspireerd

Waar een klusje bij de Schrieversronte al toe kan leiden. Op 12 juli was er bij de handboekbindmanifestatie en verder elk weekend van Open Stal een miniworkshop handboekbinden in het gebouw van de Schrieversronte in Oldeberkoop; en ik ben verkocht! Prachtig. In november ga ik dus maar een beginnerscursus volgen van vier zaterdagen. Thuis enkele … Lees verder “Geïnspireerd”

Waar een klusje bij de Schrieversronte al toe kan leiden. Op 12 juli was er bij de handboekbindmanifestatie en verder elk weekend van Open Stal een miniworkshop handboekbinden in het gebouw van de Schrieversronte in Oldeberkoop; en ik ben verkocht! Prachtig. In november ga ik dus maar een beginnerscursus volgen van vier zaterdagen. Thuis enkele miniboekjes gebonden en als felicitatiekaartjes verstuurd. Leuk om er in te komen. Als iemand nog boekbindersmaterialen weet tegen een geschikte prijs: WELKOM !!

Na (dit) Leven

Vandaag uitgelezen: Na dit Leven, van de auteur Eben Alexander, Amerikaans neurochirurg die een week in coma ligt en bijna letterlijk uit de dood terugkwam; Hij was helemaal opgegeven, maar kwam plots weer in deze wereld terug. Ik heb meer van dergelijke ervaringen gelezen en had eigenlijk gezegd van dit boek iets meer verwachtingen dan … Lees verder “Na (dit) Leven”

Vandaag uitgelezen: Na dit Leven, van de auteur Eben Alexander, Amerikaans neurochirurg die een week in coma ligt en bijna letterlijk uit de dood terugkwam; Hij was helemaal opgegeven, maar kwam plots weer in deze wereld terug. Ik heb meer van dergelijke ervaringen gelezen en had eigenlijk gezegd van dit boek iets meer verwachtingen dan er zijn uitgekomen. Lijkt veel op ‘Wakker worden’ van Janneke Wielaert-de Haan.
Dergelijke boeken zijn voor mij niet nodig om te beseffen dat ‘er meer is’. Toch is deze verzorgde gebonden uitgave vlot geschreven en nodigt het wel uit om het wel helemaal uit te lezen.

Fietsrouteboekje

Vanmiddag gepresenteerd in De Oude Hof in Appelscha: deel 4 in de serie routegidsjes van de Stichting Stellingwarver Schrieversronte. “Fietsen in en om Appelscha”. Routelengte kernroute is 28,5 kilometer. Door (een of meerdere van de) drie extra lussen te rijden zijn acht combinaties mogelijk. De maximale lengte is 61 km. Verkrijgbaar van Bruna Oosterwolde

Vanmiddag gepresenteerd in De Oude Hof in Appelscha: deel 4 in de serie routegidsjes van de Stichting Stellingwarver Schrieversronte. “Fietsen in en om Appelscha”.
Routelengte kernroute is 28,5 kilometer. Door (een of meerdere van de) drie extra lussen te rijden zijn acht combinaties mogelijk. De maximale lengte is 61 km.
Verkrijgbaar van Bruna Oosterwolde

Presentatie fietsrouteboekje

Het is zover; de datum is vastgesteld: op 19 juni wordt om vier uur ’s middags het fietsrouteboekje In en om Appelscha gepresenteerd. Samen met een wandelboekje langs de ‘Hooltpaeden’. Nu de presentatie dus voorbereiden.

Het is zover; de datum is vastgesteld: op 19 juni wordt om vier uur ’s middags het fietsrouteboekje In en om Appelscha gepresenteerd.
Samen met een wandelboekje langs de ‘Hooltpaeden’.
Nu de presentatie dus voorbereiden.

In en om Appelscha

Luidklokken !

Mooi ! Bericht gekregen dat ik ben ingeloot voor de studiedag Klinkend Erfgoed; vorig jaar woonde ik al het Luidklokkensymposium bij in Amersfoort. Ik ben ingedeeld in de dan te installeren werkgroep van m’n eerste voorkeur: “Balanceren tussen beleid en beheer – de rol van de vakkundige vrijwilliger in een professionele erfgoedorganisatie” onder leiding van … Lees verder “Luidklokken !”

Klok van Oosterwolde

Mooi ! Bericht gekregen dat ik ben ingeloot voor de studiedag Klinkend Erfgoed; vorig jaar woonde ik al het Luidklokkensymposium bij in Amersfoort. Ik ben ingedeeld in de dan te installeren werkgroep van m’n eerste voorkeur: “Balanceren tussen beleid en beheer – de rol van de vakkundige vrijwilliger in een professionele erfgoedorganisatie” onder leiding van Peter Breukink, de directeur Stichting Oude Groninger Kerken. Daar ben ik blij mee!
De laatste tijd ben ik toch al veel met luidklokken bezig: eind dit jaar verschijnt de herdruk van het boek “Klokkestoelen van Stellingwarf” en daarin verzorg ik het deel over de klokken. Afgelopen dinsdag vier kerktorens ingeklommen om de klokken te fotograferen. Bij eentje lukte dat niet: te link….
Komende week wat andere kerken bezoeken. Erg leuk project!

De gelovige geest

Boek van Michiel van Elk met als ondertitel: op zoek naar de biologische en psychologische wortels van religie. Onderhoudend en goed leesbaar, hoewel er veel verwijzingen zijn naar wetenschappelijke publicaties. Die worden echter niet in de tekst zelf, maar als eindnoten opgenomen. Door de vele aanduidingen voor delen van de hersenen ging het bij mij … Lees verder “De gelovige geest”

Boek van Michiel van Elk met als ondertitel: op zoek naar de biologische en psychologische wortels van religie.
Onderhoudend en goed leesbaar, hoewel er veel verwijzingen zijn naar wetenschappelijke publicaties. Die worden echter niet in de tekst zelf, maar als eindnoten opgenomen. Door de vele aanduidingen voor delen van de hersenen ging het bij mij soms wat duizelen.
Echter: een mooie open benadering van het onderzochte veld.
Slotzin uit de proloog: Religie is een complex verschijnsel en zit niet alleen maar ’tussen de oren’.
Zie ook de recensie van Taede Smedes HIER

Kompleten !

Prachtig boek in korte tijd gelezen; van Marga Claus: Kompleten. Een beschrijving van een verblijf van acht dagen in een klooster, gelardeerd met historische brieven van een Friese pater in een melaatsenkolonie in Brazilië. En tussendoor een aangrijpend relaas van wat die twee ingrediënten met de toekomst van de auteur te maken hebben. Met aandacht … Lees verder “Kompleten !”

Prachtig boek in korte tijd gelezen; van Marga Claus: Kompleten. Een beschrijving van een verblijf van acht dagen in een klooster, gelardeerd met historische brieven van een Friese pater in een melaatsenkolonie in Brazilië. En tussendoor een aangrijpend relaas van wat die twee ingrediënten met de toekomst van de auteur te maken hebben. Met aandacht en humor geschreven.
Voor de niet-Friestaligen: het is een Friestalig boek. Schitterend!